Les Bases de l'Economia i la Societat Medieval
L'economia medieval es caracteritzava principalment per un sistema agrícola de rotació biennal, on els pagesos dividien les terres en dues parts: una per conrear i l'altra per deixar en guaret. Aquest mètode permetia que la terra es recuperés naturalment i mantingués la seva fertilitat per futures collites. Les relacions de vassallatge i servitud a l'edat mitjana es manifestaven clarament en aquest sistema agrícola, ja que els pagesos havien de treballar les terres dels senyors feudals sota estrictes condicions.
El calendari agrícola medieval estructurava tota l'activitat econòmica i social. Començava al gener amb la preparació de la terra, seguia amb l'esquilat dels animals a la primavera, la sega durant l'estiu, la verema al setembre, la sembra a l'octubre i finalitzava amb la matança als mesos més freds. Aquesta organització temporal reflectia el pacte de servitud entre pagesos i senyors feudals, ja que totes les activitats estaven regulades pel senyor del feu.
Destacat: L'economia de subsistència medieval era extremadament vulnerable a les males collites, que sovint provocaven períodes de fam i misèria generalitzada.
L'Església exercia un control social absolut mitjançant les cerimònies religioses i els preceptes bíblics. Regulava tots els aspectes de la vida quotidiana, des del naixement fins a la mort, a través del bateig, el matrimoni i els funerals. Les festivitats religioses com Nadal, Pasqua i Setmana Santa marcaven el ritme de la vida social. Aquest control religiós era un dels factors que contribuïa a les causes de la inestabilitat política a l'Europa medieval, ja que l'Església tenia un poder considerable sobre la població i les decisions polítiques.