L'Anarquisme i la Lluita Obrera a Catalunya (1910-1923)
La fundació de la Confederació Nacional del Treball CNT el 1910 va marcar un punt d'inflexió en la història d'Espanya segle XX. Aquesta organització sindical, nascuda de Solidaritat Obrera, va establir els fonaments ideològics que definirien el moviment obrer català durant dècades. Els seus principis fonamentals incloïen la independència del proletariat, l'oposició al capitalisme, el rebuig a la participació política i la promoció de la unitat sindical.
Definició: La CNT va ser una organització sindical anarquista que defensava l'acció directa i l'autogestió obrera com a mitjans per aconseguir l'emancipació dels treballadors.
Sota el lideratge de figures emblemàtiques com Salvador Seguí elNoidelSucre, Ángel Pestaña i Joan Peiró, la CNT va esdevenir la força sindical predominant a Catalunya i Andalusia. El Congrés de Sants de 1918 va representar un moment crucial en establir una estratègia més moderada, limitant l'acció directa a situacions específiques.
La vaga de La Canadenca de 1919 exemplifica la capacitat mobilitzadora del moviment obrer. Aquest conflicte, que va paralitzar gran part de la indústria barcelonina durant dos mesos, va aconseguir conquestes històriques com la jornada laboral de vuit hores. No obstant això, l'incompliment dels acords per part dels patrons va desencadenar una espiral de violència.
Destacat: El període del pistolerisme 1918−1923 va estar marcat per l'enfrontament violent entre els sindicalistes i la patronal, que va crear el Sindicat Lliure i va contractar pistolers professionals amb el suport tàcit de les autoritats.