L'Aparell Digestiu: El Camí dels Aliments
Imagina't que els aliments fan un viatge increïble dins del teu cos! L'aparell digestiu és com una fàbrica súper eficient que converteix el que menges en energia i nutrients.
El tub digestiu comença a la boca, on les dents tallen i trituren els aliments mentre la llengua els barreja. Les glàndules salivars produeixen saliva per començar la digestió. Després, l'aliment passa per la faringe (al coll), on l'epiglotis actua com un guardià que impedeix que el menjar vagi als pulmons en lloc de baixar per l'esòfag.
L'estómac és com un globus que es dilata per emmagatzemar el menjar. Té dues portes: el càrdies (entrada) i el pílor (sortida). El intestí prim és el veritable protagonista - amb 6 metres de llarg i ple de vellositats, s'encarrega d'absorbir tots els nutrients. Es divideix en duodè, jejú i ili.
Finalment, l'intestí gros (1,5 metres) absorbeix l'aigua i converteix les restes en femta. Està format pel cec, còlon i recte.
Dada curiosa: Si estiressis tot el teu intestí prim, seria més llarg que una pista de tennis!
Les glàndules annexes són els ajudants perfectes: les glàndules salivars fabriquen saliva, el pàncrees crea sucs pancreàtics al duodè, i el fetge produeix bilis que es guarda a la vesícula biliar per descompondre els greixos.